Conditie en hersteltraining

De Rehaboom is een methodische aanpak binnen de sportrevalidatie. Tegenwoordig wordt actieve revalidatie boven rust gekozen. Om na een periode van niet sporten je conditie of terugkerend van een blessure je conditie op te bouwen, wordt gebruik gemaakt van de methode Rehaboom. Speerpunten binnen deze revalidatie zijn opbouw van kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Er wordt individueel op maat voor u een schema gemaakt en onder begeleiding gegeven. Geschikt voor alle sporttakken!

Conditie- en hersteltraining voor voetballers

Nederland telt 1,2 miljoen voetballers. Volgens Veiligheid.nl telt voetbal 650.000 blessures per jaar waarvan er circa 290.000 medisch worden behandeld.
Bij een blessure kan altijd het beste een arts of fysiotherapeut worden geraadpleegd. Pas na de diagnose, behandeling of goedkeuring kan verantwoord worden gestart met de revalidatie- of hersteltraining. Voetballers zijn zonder deskundige hulp vaak aan hun lot overgelaten. Zonder professionele begeleiding is de kans groot dat de aansluiting met de groepstraining of het spelen van wedstrijden te vroeg plaats vindt met als gevolg dat de speler weer geblesseerd kan raken. Met sport specifieke revalidatie- of hersteltraining kan deze terugval worden beperkt.

De taken van de revalidatie- en hersteltrainer

• Het verzorgen en opstellen van revalidatieprogramma’s in overleg met de fysiotherapeut
• Het zoveel mogelijk beperken van de conditionele achteruitgang tijdens blessures
• Monitoren van de fysieke gesteldheid en getraindheid van de voetballer
• Het leiden en begeleiden van individuele- en groepstrainingen
• Het opstellen van trainings- en fitnessprogramma’s
• Verzorgen van de warming-up en looptrainingen
• Uitvoeren van fysieke testen

De revalidatie- en hersteltrainer is de schakel tussen de periode van- en na de blessure. Hij/zij is het verlengstuk van de fysiotherapeut en hoofdtrainer. Hij/zij zorgt ervoor dat de speler weer fit wordt en conditioneel kan aansluiten met de groepstraining. De revalidatie- en hersteltrainer is door de vele blessures in het voetbal onmisbaar.

Revalideren volgens de Rehaboom

Revalideren volgens de Rehaboom Acute of chronische blessures, elke blessure heeft tijd nodig om te herstellen en vergt een verantwoorde conditionele opbouw. Belangrijk tijdens deze blessure periode is uiteraard de genezing en rust, maar ook het zoveel mogelijk beperken van de conditionele achteruitgang. Daarom is het belangrijk indien mogelijk zo snel mogelijk te starten met de revalidatie- of hersteltraining. Stilstand is namelijk altijd achteruitgang. Het genezingsproces van een blessure verloopt via een aantal fases namelijk: de ontstekingsfase, proliferatiefase, remodelleringsfase en de conditionele fase. Na goedkeuring van de arts of fysiotherapeut kan worden gestart met de revalidatie- of hersteltraining. Tijdens deze trainingen wordt onder andere gebruik gemaakt van de revalidatiemethode de Rehaboom. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen – snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie – getraind in combinatie met sport specifieke bewegingen. Tijdens de revalidatie- en hersteltraining zullen de volgende stappen worden doorlopen.